SAFFRANS SOCKERBULLAR

 
 
  • 50 g jäst
  • 100 g Arla® Svenskt Smör
  • 5 dl Arla® mjölk
  • 250 g Arla Köket Kesella® kvarg
  • 1 pkt saffran à 0,5 g
  • 1 12 dl strösocker
  • 12 tsk salt
  • 17 dl vetemjöl
  • russin
  • 1 ägg
  • strösocker
  • kanel
  • lite ljus sirap
 

Gör så här:

 

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till max 37°. Häll det över jästen.

 

Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.

 

Ta upp degen på mjölad bänk. Dela den i bitar och gör degen till runda bullar och låt jäsa ca 30 min till på bakplåtspappersklädda plåtar.

 

Sätt ugnen på 225°

 

Pensla bollarna med uppvispat ägg och grädda i ca 8 min. Direkt efter att bullarna tagits ut ur ugnen så penslar du dem men lite ljus sirap utblandat med lite vatten så att de blir blanka och klistriga och doppar dem direkt i strösocker och kanelblandning.

Publicerat: 2014-12-07 @ 19:38:00


LUSSEKATTER OCH LUSSEHJÄRTAN

 
  • 50 g jäst
  • 100 g Arla® Svenskt Smör
  • 5 dl Arla® mjölk
  • 250 g Arla Köket Kesella® kvarg
  • 1 pkt saffran à 0,5 g
  • 1 12 dl strösocker
  • 12 tsk salt
  • 17 dl vetemjöl
  • russin
  • 1 ägg
 
Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till max 37°. Häll det över jästen. Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig. Låt jäsa övertäckt ca 30 min. Ta upp degen på mjölad bänk. Dela den i 35 bitar och baka ut till lussekatter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Garnera med russin. Låt jäsa ca 30 min. Sätt ugnen på 225°. Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-8 min. Låt svalna på galler.
 
Jag gjorde även lussehjärtan med hjälp av en pepparkaksform ♥
Publicerat: 2014-12-07 @ 19:37:00


MJUK PEPPARKAKA

 
 
100 g smör
2 ägg
2 ½ dl strösocker
1 ½ dl filmjölk
1 påse pepparkakskryddor
1 ½ tsk bakpulver
3 1/4 dl vetemjöl
 
Värm ugnen till 175 grader. Smöra och bröa en form.
 
Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ägg och socker poröst. Tillsätt smör, filmjölk och pepparkakskryddor. Blanda mjöl och bakpulver i en skål och rör föriktigt ner det i smeten. Häll smeten i formen.
 
Jag har en klick lingongrädde på. Det är sockrade lingon blandat i vispad grädde. Och florsocker pudrat över.
 
Publicerat: 2014-12-07 @ 19:17:00


ROCKY ROAD

 
Som vanligt, som alltid bakas det Rocky road här hemma ♥
 
ROCKY ROAD
 
600 g ljus blockchoklad
2 påsar dumlekola
2 nävar minimarshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter
 

1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).

2. Blanda samtliga ingredienser. Spar gärna lite av jordnötterna, pistagenötterna och minimarshmallows så man kan dekorera på kakan också innan den stelnar

3. Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock, dekorera uppe på kakan om du vill och tryck ner det lite så det kommer fastna i chokladen när den stelnar. Låt stelna i kylskåp.

4. När kakan har stelnat, skär upp den i bitar.

Publicerat: 2014-12-02 @ 11:07:05


ENKLA JULPYSSEL

 
 
 
 
Jag (och sonen) har julpysslat av saker vi antingen hade hemma eller hittat i skogen av vanliga pinnar. Det enda som är köpt är apelsinerna och nejlikor.
 
Till stjärnan behövs 5 pinnar, gärna ungefär lika tjocka. Som man sedan klipper av lika långa. Sedan tar man ett snöre (jag använde jutesnöre) och binder fast som en stjärna. Finns nog många beskrivningar och mer bilder om man vill ha mer förklarat hur man binder.
 
Till granen av pinnar behövs några pinnar även här. Till stammen kan man ta en tjockare pinne om man vill. Sen är det som på bilden att man binder fast alla pinnar. Gör man en större variant så går det nog att spika fast alla pinnarna med småspik. Bilden är en närbild så pinngranen är inte längre än ca 30 cm och nu en dekoration tillsammans med granris utanför dörren i en kruka.
 
Kottar syns inte så bra på bilden men är fint att ha glitterlim på (detta fallet blandat mellan rött glitter och guld) Gjorde jag och sonen förra året kring jul.
 
Virkad tomte fick jag förra julen av Mamma som gjort den själv ♥ (inte enkelt julpyssel för mig iaf som inte är ett dugg händig när det gäller virka, sticka eller sy)
 
Apelsiner med nejlikor fint och doftar gott. Lägg det i en kruka så är det ännu finare som dekoration.
 
Dekoration av krisyr har jag och sonen pysslat tillsammans och satt dit bokmärken och även snöflings-strössel och snöre så man kan hänga upp i granen eller dekorera klapparna med.
 
KRISTYR RECEPT
  • 1 äggvita
  • 4 dl florsocker
  • 1 tsk ättiksprit (12 %)
  1. Rör ihop äggvita, florsocker och ättikssprit. Använd gärna elvisp.
  2. Lägg kristyren i spritspåse
Publicerat: 2014-12-02 @ 10:07:00


NUTELLA GODIS

 
1 dl strösocker
2 dl ljus sirap
400 g Nutella
5 dl Special K flingor
1 ½ dl salta jordnötter
200 g ljus choklad
 
Smält socker och sirap i en kastrull. Tillsätt nutellan och rör om.
Tag bort kastrullen från plattan.
 
Krossa flingorna och grovhacka nötterna och blanda ner det i smeten ordentligt.
 
Bred ut smeten ca 2 cm, på ett bakplåtspapper. Låt kakan stå i kylskåp och stelna minst 1 timme.
 
Smält chokladen över vattenbad och bred ut den över kakan. Skär kakan i små bitar när chokladen har stelnat.
Publicerat: 2014-12-02 @ 09:06:14



RSS 2.0