KANELBULLAR


Ingredienser:
50 g smör
125 g smör
5 dl mjölk
1 ½ dl strösocker
½ tsk salt
14 dl vetemjöl
 
Fyllning:
75 g rumsvarmt smör
3/4 dl strösocker
1 msk kanel
 
Till pensling:
1 st ägg
pärlsocker
 

Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör om så den löser sig. Tillsätt socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt jästa med bakduk över i 20 min.
 
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i två delar. Kavla ut varje deg avlång. Och smörj in degen i rumsvarmt smör. Fördela ut kanel och socker över smöret och rulla ihop degen till en avlång korv. Rulla från långsidan. Och ta sedan en kniv och skär ut lagom tjocka bullar och lägg varje bulle i en bullform på ugnsplåtar med snittytan upp. Låt dem jäsa ca 30 min.
 
Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över pärslocker. Grädda i mitten av ugnen ca 5-7 min. Låt bullarna svalna
 
Publicerat: 2013-07-01 @ 11:53:00


BROWNIES

 
200 g ljus blockchoklad
50 g smör
2 ägg
2 ½ dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 krm bakpulver
100 g krossade chashewnötter
 
Dela blockchokladen i mindre bitar och smält dem över vattenbad. Tillsätt smöret i klickar.
 
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda ner chokladen i äggsmeten.
 
Sikta samman mjöl, vaniljsocker och bakpulver och blanda ner de lätt krossade nötterna. Rör slutligen ner mjölblandningen i äggsmeten.
 
Häll smeten i en smörad och bröad långpanna (ca 20 x 25 cm)
 
Grädda kakan i 175 grader i ca 20 minuter.
 
Den ska vara seg inuti och frasig utanpå. Skär i mindre fyrkanter när kakan svalnat.
 
 
Publicerat: 2013-07-01 @ 11:29:04



RSS 2.0