SNÖPUDRADE KANELKAKOR

 
En bild på julkakor jag bakade förra året, snöpudrade kanelkakor receptet kommer från tidningen hembakat (förra årets julnummer av tidningen)
 
3 ½ dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
½ dl strösocker
1 äggula
200 g smör, rumsvarmt
1 msk kallt vatten
 
pensling & garnering
 
1 ägg
strösocker
kanel
florsocker
 
Blanda mjöl, potatismjöl och socker jämt i en bunke.
 
Tillsätt äggulan, skivat smör och vatten. Arbeta snabbt ihop degen i en matberedare. Lägg den i en plastpåse och låt den vila i kylen ca 30 min.
 
Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen 2-3 mm tjock och ta ut kakor med en kakform. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.
 
Pensla kakorna med uppvispat ägg och strö ett tunt lager kanel och strösocker över dem. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 min. Låt svalna på plåten.
 
Pudra florsocker över kakorna strax före servering.
 
Publicerat: 2012-11-29 @ 13:08:00


"SVERIGES FESTLIGASTE CUPCAKES"

Ville bara påminna om att glöm inte rösta på mina cupcakes, då skulle jag bli oerhört glad ♥ Tack!
Tryck på länkarna nedan så kommer du direkt till mina tävlingsbidrag. Såg att mina kakmonster cupcakes är på http://dagensmuffin.se/ framsida, jätte kul!
 
 
http://dagensmuffin.se/sveriges-festligaste-cupcakes/bidrag.php?id=85
 
http://dagensmuffin.se/sveriges-festligaste-cupcakes/bidrag.php?id=70
 
http://dagensmuffin.se/sveriges-festligaste-cupcakes/bidrag.php?id=71
 
http://dagensmuffin.se/sveriges-festligaste-cupcakes/bidrag.php?id=69
 
http://dagensmuffin.se/sveriges-festligaste-cupcakes/bidrag.php?id=68
 
 
Publicerat: 2012-11-28 @ 10:13:00


PEPPARKAKSHUS 2012

Hade egentligen andra planer hur pepparkakshuset skulle se ut i år men tänkte att det är roligare att min son får hjälpa till istället så gjorde det mer barnvänligt med smarties godis på. Vi dekorerade med vit och rosa kristyr, färdiga i tub som finns att köpa. På sidorna är det polkagris stavar som formar till ett hjärta. Har även strött florsocker på pepparkakshuset när det väl var färdigt.
 
Ena sidan av taket fick han dekorera. Dock hade ett tak gått sönder redan i förpackningen! Brukar tyvärr vara så, och sedan gick sonens tak sönder men det gick ganska bra att laga. Tänkte att han även skulle dekorera ena långsidan men då hade han redan tröttnat.
Publicerat: 2012-11-25 @ 17:50:00


ADVENTSLJUSSTAKE

Min stora adv. ljusstake fick även två mandariner med kryddnejlikor. Tänkte fråga min Mamma om dom vill ha denna i sommarstugan då den är så stor att ha här hemma på bordet.
 
Publicerat: 2012-11-25 @ 17:38:00


PYSSLAT

Publicerat: 2012-11-24 @ 14:45:48


PYSSLA I JUL

 
Lite pyssel jag gjorde förra året. Första bilden på ängeln kommer från Panduro och är en sån där sats som man köper där allt kommer med. Dekorerade bla. mina julklappar med dessa änglar. Andra bilden är min sons pepparkakor han bakat själv, som jag lagt i en fin påse. Tänk dock på att lägga pepparkakorna i en plastpåse först innan för annars blir det fläckar på den vita påsen. Och sista bilden är återigen egengjorda påsar med glöggtillbehör som jag visade i förra inlägget.
 
Publicerat: 2012-11-23 @ 10:49:00


EGNA GODISPÅSAR

 
Ett pysseltips såhär innan jul är att göra egna godispåsar. Det är cellofanpåsar som man sedan viker ett fint papper över öppningen. Man får klippa till så det passar påsen bara, viker det över öppningen och häftar ihop med en häftapparat. Sedan kan man skriva eller dekorera med klistermärken eller andra saker som man limmar dit. En påse skumtomtar till barnen eller kanske en påse med nötter och russin tillsammans med en glöggflaska till någon vuxen
 
Publicerat: 2012-11-22 @ 14:38:00


GAMMAL ALADDIN ASK

 
 
 
Har visat dessa bilder förut, dock på min gamla fotoblogg (som inte finns kvar) Denna aladdin ask kommer nog från 50-talet (dock ej säker) Denna ask kommer från min älskade Farmor som hade sparat den i alla år. Tror till och med hon förvarade något i asken ♥
 
Nästa helg får man äntligen börja julpynta! ♥ Gillar verkligen julen och allt som hör den till...
Publicerat: 2012-11-22 @ 14:08:00


ROCKY ROAD

 
Om någon mot förmodan missat Leilas rocky road så måste ni absolut göra dom för dom är supergoda!
 
600 g ljus choklad (Man kan ha mörk choklad, men jag har bytt ut det mot ljus)
2 påsar dumlekola
2 nävar minimarshmallows
3 dl salta jordnötter
1 dl skalade pistagenötter
 

1. Smält chokladen på låg värme i vattenbad (i en skål över kokande vatten).

2. Blanda samtliga ingredienser. Spar gärna lite av jordnötterna, pistagenötterna och minimarshmallows så man kan dekorera på kakan också innan den stelnar

3. Fyll smeten i en plåt, cirka 3 cm tjock, dekorera uppe på kakan om du vill och tryck ner det lite så det kommer fastna i chokladen när den stelnar. Låt stelna i kylskåp.

4. När kakan har stelnat, skär upp den i stänger.

 

Receptet kan du även hitta HÄR


Publicerat: 2012-11-22 @ 12:24:00


PINÖTTER

 
Mycket gott och enkelt godis att göra själv, passar utmärkt som julgodis
 
Nougat
Jordnötter
Små aluminiumformar
 
GÖR SÅHÄR:
 
Skölj jordnötterna med vatten och torka dem torra.
Lägg undan ca 25 hela nötter och hacka resten.
Fördela hacket i små aluminiumformar och häll smält nougat över.
Stick en hel nöt i varje form innan nougaten stelnar.
Ställ in i kylen och förvara dem kallt

 
 
Publicerat: 2012-11-22 @ 12:18:00


HEMMAGJORDA SNICKERS

 
Detta är något jag alltid brukar baka antingen till jul eller till ens födelsedag. Hemmagjorda snickers och receptet kommer från en gammal JULGODIS bok jag fått. Supergott och dom är söta så inget för såna personer som inte gillar sött helt enkelt!
 
 
1 burk jordnötssmör ca 340 g
1 dl strösocker
2 dl sirap
puffat ris
200 g ljus blockchoklad
hackade jordnötter
 
Lägg bakplåtspapper i botten på en liten långpanna. ca 20 x 25 cm.
Blanda i en kastrull jordnötssmör, socker och sirap och låt det bara koka upp på svag värme under omrörning för det kan lätt brännas vid. Tag kastrullen från plattan.
Rör ner puffat ris så mycket du vill ha och dom hackade jordnötterna så mycket du vill ha. Blanda väl.
Bred ut smeten i långpannan. Smält blockchokladen i vattenbad. Bred chokladen över godiskakan. Låt långpannan stå i kylen en stund så chokladen börjar stelna. Skär kakan i bitar, men låt dem sedan stelna innan du tar en smakbit. Kan med fördel förvaras i frysen.
 
Publicerat: 2012-11-20 @ 15:51:00


JULKOLA

 
 
Ingredienser
100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
 

Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
 

Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt kolan koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om då och då.

 

Gör ett kulprov för att veta när kolan är färdig. Rör ned kakao. Häll upp kolan på en oljad plåt. Låt svalna.

 

Klipp i bitar och slå in kola i smörpapper och fint snöre, förvara kallt.

 

Detta är Leilas recept som jag gjort efter. Du hittar det även på recept.nu

Publicerat: 2012-11-20 @ 15:31:00



RSS 2.0