RECEPT PÅ BLOMTÅRTAN

B

Tänkte nu dela med mig av receptet på just denna blomtårta jag gjorde för ett tag sedan.

 

TÅRTBOTTEN

5 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl,
1,5 dl potatismjöl
2,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

 

Vispa ägg och socker poröst. Blanda sedan i de övriga ingredienserna.

 

Häll upp smeten i en smord och bröad eller mjölad form som du klätt med en krage av bakplåtspapper annars kan det rinna över.

 

Grädda i 175 grader längst ner i ugnen ca 40 minuter. Gör gärna stickprov. Ett tips är att lägga bakplåtspapper över tårtbotten för att inte ytan blir för välgräddad.

 

Låt gärna tårtbotten svalna i formen, med en kökshanduk över, innan du tar ut den ur formen. Ett tips är att göra tårtbotten några dagar innan du ska sätta ihop tårtan. Och frys in tårtbotten då går det lättare att dela på den sen.

 


 

 

Fyll tårtan dagen innan den ska ätas. Tårtan blir godast att stå i kylskåpet en dag och dra till sig fyllningen. När jag fyller en tårta brukar jag lägga ner i samma form jag bakade tårtbotten i som har avtagbara kanter. Tänk då på att tårtan ska vändas så det lagret du börjar fylla hamnar överst. Så först lägger du ner en tårtbotten bit. Smetar på en fyllning du vill ha. Lägger på den andra biten med tårtbotten. Och på med nästa fyllning och tillsist lägger du på den sista biten av tårtbotten, som kommer hamna underst. Plasta in allt och in i kylen tills du ska dekorera tårtan och spackla med grädde eller smörkräm. Har tyvärr ingen bild på detta

 

Denna tårta är fylld med chokladmousse med crisp och hallon mousse.

 


 

SMÖRKRÄM

115 g mjukt smör
250 g florsocker
2 tsk kokande vatten

1 tsk vaniljessans (finns flera saker man kan smaksätta med)


Vispa smöret fluffigt, tillsätt florsockret lite i taget under omvispning. Tillsätt vattnet och valfri smaksättning under omvispning.

 

 



När tårtan ska spacklas så vänder du bara formen upp och ner antingen direkt på bakbordet som du ska vara på. Eller direkt på en tårtbricka om du inte vill lyfta tårtan sedan, som kan vara lite knepigt. Men då får du vara försiktig så inte tårtbrickan blir smutsig, alternativt täcka med bitar av bakplåtspapper runt brickan som man kan dra bort när tårtan är färdig spacklad. Man får helt enkelt hitta sig eget sätt som man tycker funkar.

 


När man ska spackla en tårta brukar jag använda mig av smörkräm när jag ska täcka min tårta med marsipan eller sugarpaste. Då svettas inte marsipanen/sugarpasten. Och tårtan håller sig snygg. Recept här ovan. Det behövs bara ett tunt lager med smörkräm. Man kan även ha grädde först och sedan smörkräm över (har dock inte testat det ännu) Smörkrämen kan vara svår att smeta ut. Skölj spateln eller det redskap du ska använda då och då med varmt vatten medans du spacklar tårtan.

 

 

Till denna tårtan gick det åt 2 ½ paket med fingerkex. Blommorna gjorde jag av blomutstickare i två olika storlekar. Finns bla på Strössel & annat och det är dekorfondant blommorna är gjorda i och två olika rosa nyanser har jag använt mig av, den mörkare nyansen har smak av hallon den andra vanilj. På varje blad av blommorna tog jag en gaffel och skapade räfflorna på blommorna. Väldigt enkla blommor och i mitten är det strössel som är fäst med ätbart lim men man kan dutta lite vatten i mitten på blomman. Använde mig av en liten pensel som jag använder till att fästa dekorationer med. Jag satte först fast alla kexen runt om tårtan som bara var att trycka dit. Sedan la jag på alla blommorna.

 

 

B

Publicerat: 2012-05-31 @ 08:21:23


1 kommentarer
Postat av: Sabina

Jätte fin

2012-05-31 - 11:44:08 | URL: http://mammastartor.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0