RECEPT PÅ BLOMTÅRTAN

B

Tänkte nu dela med mig av receptet på just denna blomtårta jag gjorde för ett tag sedan.

 

TÅRTBOTTEN

5 ägg
3 dl socker
1,5 dl vetemjöl,
1,5 dl potatismjöl
2,5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

 

Vispa ägg och socker poröst. Blanda sedan i de övriga ingredienserna.

 

Häll upp smeten i en smord och bröad eller mjölad form som du klätt med en krage av bakplåtspapper annars kan det rinna över.

 

Grädda i 175 grader längst ner i ugnen ca 40 minuter. Gör gärna stickprov. Ett tips är att lägga bakplåtspapper över tårtbotten för att inte ytan blir för välgräddad.

 

Låt gärna tårtbotten svalna i formen, med en kökshanduk över, innan du tar ut den ur formen. Ett tips är att göra tårtbotten några dagar innan du ska sätta ihop tårtan. Och frys in tårtbotten då går det lättare att dela på den sen.

 


 

 

Fyll tårtan dagen innan den ska ätas. Tårtan blir godast att stå i kylskåpet en dag och dra till sig fyllningen. När jag fyller en tårta brukar jag lägga ner i samma form jag bakade tårtbotten i som har avtagbara kanter. Tänk då på att tårtan ska vändas så det lagret du börjar fylla hamnar överst. Så först lägger du ner en tårtbotten bit. Smetar på en fyllning du vill ha. Lägger på den andra biten med tårtbotten. Och på med nästa fyllning och tillsist lägger du på den sista biten av tårtbotten, som kommer hamna underst. Plasta in allt och in i kylen tills du ska dekorera tårtan och spackla med grädde eller smörkräm. Har tyvärr ingen bild på detta

 

Denna tårta är fylld med chokladmousse med crisp och hallon mousse.

 


 

SMÖRKRÄM

115 g mjukt smör
250 g florsocker
2 tsk kokande vatten

1 tsk vaniljessans (finns flera saker man kan smaksätta med)


Vispa smöret fluffigt, tillsätt florsockret lite i taget under omvispning. Tillsätt vattnet och valfri smaksättning under omvispning.

 

 



När tårtan ska spacklas så vänder du bara formen upp och ner antingen direkt på bakbordet som du ska vara på. Eller direkt på en tårtbricka om du inte vill lyfta tårtan sedan, som kan vara lite knepigt. Men då får du vara försiktig så inte tårtbrickan blir smutsig, alternativt täcka med bitar av bakplåtspapper runt brickan som man kan dra bort när tårtan är färdig spacklad. Man får helt enkelt hitta sig eget sätt som man tycker funkar.

 


När man ska spackla en tårta brukar jag använda mig av smörkräm när jag ska täcka min tårta med marsipan eller sugarpaste. Då svettas inte marsipanen/sugarpasten. Och tårtan håller sig snygg. Recept här ovan. Det behövs bara ett tunt lager med smörkräm. Man kan även ha grädde först och sedan smörkräm över (har dock inte testat det ännu) Smörkrämen kan vara svår att smeta ut. Skölj spateln eller det redskap du ska använda då och då med varmt vatten medans du spacklar tårtan.

 

 

Till denna tårtan gick det åt 2 ½ paket med fingerkex. Blommorna gjorde jag av blomutstickare i två olika storlekar. Finns bla på Strössel & annat och det är dekorfondant blommorna är gjorda i och två olika rosa nyanser har jag använt mig av, den mörkare nyansen har smak av hallon den andra vanilj. På varje blad av blommorna tog jag en gaffel och skapade räfflorna på blommorna. Väldigt enkla blommor och i mitten är det strössel som är fäst med ätbart lim men man kan dutta lite vatten i mitten på blomman. Använde mig av en liten pensel som jag använder till att fästa dekorationer med. Jag satte först fast alla kexen runt om tårtan som bara var att trycka dit. Sedan la jag på alla blommorna.

 

 

B

Publicerat: 2012-05-31 @ 08:21:23


JORDGUBBAR

 

Mmm. Mycket jordgubbar ska det vara på sommaren!

Just nu ätit glass med krossad choklad i och chokladsås med jordgubbar!

 

Publicerat: 2012-05-29 @ 20:45:34


LÄRLING

Idag var första dagen på min nya lärlingsplats som jag ska vara på i två veckor. Har fyllt en massa tårtor som skulle frysas in. Dock gör dom inte sina anslag (tårtbotten) själv. Har även gjort gräddbakelser och stubbar, samma sak där så gör dom inte tårtbotten själv. Så man delar, fyller och på med marsipan. Sen är det så olika på dom båda ställena så det är kul att se två ställen. Bilder blir det inte alls eller inte lika mycket som på förra stället så ni vet.

Publicerat: 2012-05-28 @ 18:42:29


MORS DAG


b

image description
Idag ska vi fira Mamma och Svärmor. Och jag har bakat choklad cupcakes med grädde och jordgubbar och budapeststubbe med jordgubbar gjorde jag på min praktikplats som Mamma ska få ♥
Publicerat: 2012-05-27 @ 13:42:30


CUPCAKES FORMAR

F
Rensat bland alla mina cupcakes formar och andra baksaker. Har ett hyllplan i ett skåp jag förvarar alla formar, sugrör strössel m.m. och det är ett litet skåp så det blir fort stökigt
Publicerat: 2012-05-24 @ 14:07:54


LÄRLING PÅ ETT BAGERI

B

B

Då var jag inne på sista veckan på detta bageri (nästa vecka på ett nytt ställe). Man får gå upp väldigt tidigt för idag började jag klockan 04.00 och imorgon börjar jag klockan 04.30. Så är tidiga mornar eller ja mitt i natten kan man väl säga man får gå upp. Men är super kul! Har idag grymt ont i fötterna så det känns att man lever kan jag meddela och att det varit helg. Men bära 20 kg tunga säckar med diverse saker i är inte alls en match för mig. Herregud man bär ju på sitt barn och lite andra saker samtidigt * hehe! Bara slänga upp på axeln! Ni ser på tredje bilder hur stora visparna är, då ska ni se kittlarna som väger en del dom också

 

Bananbakelser har jag gjort idag som jag t.om. fick beröm av från affären som hade beställt dom. Så det var jätte kul att höra! Jag har doppat sarah bernhardt biskvier i choklad och fixat marsipan på päron biskvierna. Sen har vi gjort tillsammans en massa anslag (tårtbottnar) Har även gjort maränger och haft choklad på ett par andra som några affärer skulle ha. Knäckt en massa ägg ca 10 liter sammanlagt. Lite smått och gott vad jag har gjort idag säkert missat mycket också men kortfattat

 

Under kategorin LÄRLING BAGERI kan du läsa om det mesta som rör min lärlingsperiod.

Publicerat: 2012-05-21 @ 13:58:29


LÄRLING PÅ ETT BAGERI

B

I fredags rullade jag sisådär en 250-300 chokladbollar, fast fick lite hjälp på slutet! Och en prinsess tårta gjorde jag. Tyvärr var marsipan blommorna slut så fick hitta på något annat. På detta bageri levererar man allt man bakat till olika affärer och caféer som dom beställt.

Publicerat: 2012-05-20 @ 14:49:12


PLOPP KÄRLEK

Jag fick en ide när jag såg den här, "PLOPP kärlek" mjölkchoklad fylld med toffee med smak av geléhallon & hallonbitar i vit tryffel. som säkert skulle vara supergod i en cupcake! Dom är ju goda att äta som dom är men jag ska prova att ha dom i cupcakes nån dag. Finns mycket man kan stoppa i en cupcake som jag brukar komma på men testar dock inte allt..

 

Publicerat: 2012-05-19 @ 19:37:20


LÄRLINGSPLATS PÅ ETT BAGERI

Jag har ju börjat på en lärlings utbildning inom bageri och konditori och är ute på min första vecka som lärling på ett bageri här i stan. Jag är på konditor sidan och får hjälpa till med allt möjligt och det är jätte roligt! Jag ska vara här nästa vecka också. Sen ska jag prova på ett annat ställe i 2 veckor sen tillbaka till skolan och efter det ska vi ut på en längre lärlingsperiod och vart det blir får vi se då.

b


Här är lite bilder på sånt som Christian gör. Biskvierna doppade jag i choklad. Första bilden är en blåbärstårta som jag gjort, men Christian hjälpte till med dekorationen och han gjorde samtidigt frukt tårtan ni kan se på bild. Chokladbakelser ser ni på andra bilden och visst blir det fint med sån rullad choklad på! Christian heter alltså min handledare och han jobbar själv som konditor så det är han och jag som hjälps åt och han visar mig hur man gör vissa saker. Det är verkligen jätte kul och är mycket jag får göra. Kan göra ett inlägg senare om saker jag fått göra! Och kanske kommer fler bilder! Han tyckte att jag skulle ta kort så varför inte forstätta ta kort på vissa saker vi gör om dagarna det är ju bara trevligt, dock lite dålig kvalite på bilderna då dom blir tagna med mobilen. Har även fixat en ny kategori: LÄRLING BAGERI så allt som händer under min lärlingsperiod samlar jag på ett ställe. Det är nämligen tänkt att min lärlingsperiod ska vara mycket längre sen nu är det bara ett prov på 2 x 2 veckor.
Publicerat: 2012-05-17 @ 15:00:55


BLOMTÅRTA

B

B

Nu har jag gjort min tårta jag tänkt göra ett tag. Tog tillfället i akt när vi ska till Mamma & Pappa och grilla i helgen tillsammans med min Syrra och familj! Det är fingerkex runt om. (2 ½ paket) Och tårtan är fylld med choklad mousse och jordgubbs mousse. Och tårtbotten som jag gjorde för ett tag sedan använde jag mig av nu. Tårtan är även spacklad med vaniljsmörkräm. Blommorna är gjorda i dekorfondant

 

Det skulle vara väldigt roligt att lära sig göra fina blommor och figurer i marsipan och sockerpasta det måste jag se till att jag någon gång gör finns ju en hel del kurser här och var, fast dock inte här i stan vad jag vet
Publicerat: 2012-05-11 @ 17:20:52


TÅRTBOTTEN

t

Idag har jag gjort en tårtbotten. Som nu ligger i frysen och stelnar till sig ett par dagar tills man får någon som vill äta tårta med oss! Tårtbotten ska vara lättare att dela på om den är fryst, och detta är första gången jag gör en egen tårtbotten. Jag har ju inte gjort många tårtor i mina dar, men nu börjar det bli dags! Jag är så sugen på att göra en tårta som jag fått inspiration av på nätet.

 

Tänk om man får jobba med detta varje dag, att varje dag få baka till kunder! Det är mitt mål. Jag har ju börjat en lärlings utbildning som jag hoppas kommer ge mig mycket kunskap med det jag tycker som allra mest om och framförallt blir väldigt bra inom det. Tänk att få baka varje dag!

Publicerat: 2012-05-03 @ 15:07:14


SVÄRMORS ANANASPAJ

!

Vill tipsa er om en supergod paj som min Svärmor brukar göra, Ananaspaj. Som jag tagit receptet av och just denna på bilden har min sambo bakat, dock för ett bra tag sedan.

 

Servera pajen gärna till grädde eller glass!

 

PAJDEG

150 g smör

1 1/4 strösocker

1 ägg

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

FYLLNING

5 dl gräddfil

1 ½ dl strösocker

2 ägg

2 tsk vaniljsocker

3 små burkar med krossad ananas

 

Sätt ugnen på 200 grader

 

Vispa socker och ägg. Blanda vetemjöl och bakpulver och blanda i äggsmeten. Bred ut degen i en smord pajform (även upp på kanterna). Lägg i ananasen

 

Blanda gräddfilen, socker, ägg och vaniljsocker och lägg blandningen över ananasen. Grädda pajen längst ner i ugnen och tills den fått fin färg runt kanterna.

 

 


 

Man kan fylla denna tårta med något annat än ananas om man vill. Har även ätit med jordgubbar i och det var också gott, men blåbär eller kanske t.om. rabarber kan man ha!

 

Publicerat: 2012-05-02 @ 14:13:00



RSS 2.0